Musicalnieuws.nl

Mats en Lars Hoogland leren de kinderen de liefde voor muziek

Het is muisstil. Mats wiebelt op zijn stoel en zingt bijna a capella om dan met een woordenstroom los te barsten over Juf Aagje van groep 3 die het moeilijk had met de kleine Mats die niet stil wilde zitten en niet als de andere kinderen was. Als je naar hem kijkt en luistert laat je je met liefde meeslepen in het kinderverdriet en de kinderkracht van zijn fantasie en de verbeelding.

Als je naar hem kijkt en luistert laat je je met liefde meeslepen in het kinderverdriet en de kinderkracht van zijn fantasie en de verbeelding. 

Er zijn van die kindervoorstellingen die de kinderen doen lachen, dansen, zingen en muisstil luisteren en waar volwassenen een traan wegvegen van ontroering. Zo’n voorstelling staat op de Kinderparade. De Droeftoeterende Driftkikkers met Reken maar van Jazz nemen je mee in de wereld van Mats Hoogland . 

Boomlang, met een stem waar hij alles mee kan, begeleid door een echte jazz band. Drie jonge mannen,  Laurens en Sebastiaan en Mats’eigen broer Lars, die de muziek componeerde, vormen een trio dat zich verliest in de muziek terwijl Mats loepzuiver zingt. 

Hij neemt ons mee naar grote gevoelens. Naar opa met een kruisje achter zijn naam, maar hij heeft iets verzonnen zodat er nooit een kruisje achter die van oma komt. Van juf Aagje. Van topo leren tot glitterplaatjes. Van niet kunnen doen wat men van je verwacht. Maar hoe doe je dat dan?  En ontroerend mooi bezingen hoe je jaren na je schooltijd ziet dat al dat drukke je nergens van weerhoudt, sterker nog : “Maar zoiets komt best goed van pas,  wanneer je  staat  op een toneel. Daar kan ik schreeuwen , kan ik springen , kan ik dansen, kan ik zingen en zo druk zijn als ik lekker zelf maar wil.”


Dat doet hij. En de zaal doet vol overgave mee. De kinderen en de volwassenen dansen op de banken, zingen en genieten. 

Jazz en kinderen, spontaan komt het misschien niet in je op, maar als je ze de liefde voor muziek in het algemeen en jazz in het bijzonder bij wil brengen, dan is dit je kans. Zeker als je ze mee wil geven hoe mooi het kan zijn om als je je anders voelt dan anderen toch jezelf te blijven. Mats doet het ontroerend, met humor en zijn fantastische band aanstekelijk voor.  

Lars schreef slimme muziek die alle jazzstijlen laat horen toegankelijk maar beslist niet kinderachtig. Mooi. Dat blijkt ook  mensen naar binnen te trekken. Ze komen op de muziek af. Daar willen ze bij zijn. 

Eigenlijk moet dit de grote theaters in, of als een soort liefdevolle hommage aan de Stratenmaker op Zee show, gewoon op televisie.  

Mis het niet. Zondag 21 juli op de Kinder Parade in Den Haag, volgend weekend in Utrecht en ook nog te zien in Amsterdam!  Kijk HIER voor het programma
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025