Musicalnieuws.nl

Soldaat van Oranje keert terug met herzien script, extra nummers, moderne techniek en vernieuwde cast

Katwijk, 5 september 2024 - Op zondag 8 september gaat de vernieuwde versie van de langstlopende theatervoorstelling van Nederland in première. Voor het eerst in 14 jaar is Soldaat van Oranje herzien. Verschillende karakters zijn verder uitgewerkt - zowel in dialoog als door de toevoeging van nieuwe liedjes - en hun onderlinge relaties zijn uitgediept en verduidelijkt.

De keuzes van de hoofdkarakters komen hiermee nog meer over het voetlicht. De voorstelling wordt uitgevoerd door een nieuwe cast, en er zijn technische moderniseringen aan decor, projecties, geluid en licht geïmplementeerd. Gecombineerd zorgt dit voor een verdieping van de ervaring. De reacties op de try-outs zijn positief: de voorstelling wordt als nog indringender aangemerkt.
Al ruim een jaar werken NEW Productions en het team van een aantal van de originele makers, onder wie Theu Boermans, Edwin de Vries, Pamela Philips Oland, Tom Harriman, Bernhard Hammer en Robin de Levita, aan het herzien van Soldaat van Oranje. Nadat afgelopen juli de laatste voorstelling in voorgaande vorm plaatsvond, heeft de crew deze zomer alle veranderingen geïmplementeerd waarbij het verdiepen en actualiseren van het verhaal centraal stond.
 
Vernieuwingen
Inhoudelijk gezien is het script aangepast. De bestaande rollen zijn verder uitgediept, om zo een beter beeld te geven van de complexe persoonlijke relaties en tragische keuzes die men moest maken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om deze verdieping kracht bij te zetten, zijn twee nieuwe nummers toegevoegd aan de voorstelling, geschreven door Tom Harriman en Pamela Philips Oland en vertaald door Erik van Muiswinkel. 
Ook is het decor aangepast, zijn de muzikale arrangementen vernieuwd en werden de projecties verbeterd met behulp van moderne technologie. Recent is ook de nieuwe cast onthuld. Zo speelt Joep Paddenburg de rol van Erik Hazelhoff Roelfzema en is Sabri Saad El-Hamus als Van ‘t Sant te zien, die deze rol afwisselend vervult met Tijn Docter. Sylvia Poorta en Henriëtte Tol keren terug in hun hoofdrollen als Koningin Wilhelmina.


Schrijver Edwin de Vries is vanaf het eerste moment bij de musical betrokken: “Toen we bijna veertien jaar geleden de laatste hand aan het script legden, voelden we direct dat we iets bijzonders in handen hadden. Dat voelt wederom zo. Het is een unieke kans om een voorstelling die al zo lang loopt in een nieuw jasje te kunnen steken, en toch trouw te blijven aan het originele verhaal. De personages zijn verdiept op zo’n manier dat de kijker zich nog beter kan inleven in de ingewikkelde keuzes die de oorlogstijd met zich meebrengt. We zijn verheugd om deze optimale versie vanaf nu met het publiek te kunnen delen.” 
 
Try-outs
De try-outs van Soldaat van Oranje vinden deze week plaats. De eerste reacties van het publiek zijn  lovend. “Ik was onder de indruk van de keuzes die iedereen moest maken. Het zal je gebeuren dat je onder de druk van een oorlog moet kiezen, wat je kan, wat je wil, wat je durft en voor wie. Dat gevoel had ik de hele voorstelling...: “Wat zou ik doen?”  vertelt een bezoeker van de try-outs. Fans van de voorstelling, die deze al vaker hebben bekeken, genoten onder andere van de nieuwe nummers. “Wat geweldig dat er nieuwe toevoegingen aan de bestaande muziek zijn gemaakt, na al die jaren” laat een bezoeker weten die de show voor de derde keer bezocht en de nummers regelmatig afspeelt. 
 
Première op zondag 8 september
Dit weekend, op zondag 8 september, is de feestelijke première van de vernieuwde Soldaat van Oranje. Vanaf 11 september zal Soldaat van Oranje zes keer per week te zien zijn, met een dagelijks voorstelling op woensdag tot en met zondag, en een dubbele voorstelling op zaterdagen.
 
Over Soldaat van Oranje 
Soldaat van Oranje vertelt het waargebeurde verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, één van de bekendste Nederlandse verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De voorstelling ging naar een initiatief van producent Fred Boot op 30 oktober 2010 in première in een speciaal voor de voorstelling gebouwde theaterzaal die 360 graden draait. Met ruim 3500 opvoeringen heeft de theatervoorstelling het record voor langstlopende voorstellingen uit de Nederlandse theatergeschiedenis op zijn naam. De productie trok tot nu toe een recordaantal van ruim 3,6 miljoen bezoekers en won vijf Musical Awards, waaronder die voor ‘Meest Favoriete Nederlandse Musical Aller Tijden’. Kaarten voor de vernieuwde versie zijn beschikbaar op https://www.soldaatvanoranje.nl/

Producties Musical 2.0 - 2024/2025