Musicalnieuws.nl

Vlaamse versie van Grease knalt van het podium

De feelgoodmusical Grease strijkt neer in de stadsschouwburg in Antwerpen. Wie naar het theater trekt voor een copy-paste van de film, is eraan voor de moeite. Toch loont het echt de moeite waard om deze flitsende bewerking van de originele musical uit begin jaren '70 te gaan bekijken

Nederlands theaterproducent Albert Verlinde weet het verhaal, dat pas later werd aangepast voor het witte doek, op eigentijdse wijze neer te zetten. Dat de musical al meer dan 50 jaar oud is, valt op geen enkel moment op te merken. Deze moderne bewerking brengt al vanaf het openingsnummer een opgewekte sfeer in de zaal die het tot het einde weet vast te houden.
 
Grease vertelt het verhaal van enkele jongeren tijdens hun laatste jaar op de middelbare school. Daarbij wordt de aandacht vooral gevestigd op de schuchtere Sandy die voor het laatste jaar op een nieuwe school toekomt en haar vakantieliefje Danny die al jaren bij de populaire bende van de school hoort. Als de twee elkaar op school onverwacht opnieuw tegenkomen, heeft Danny duidelijk een ander imago hoog te houden dan dat wat hij tijdens de voorbije zomer aan Sandy toonde. Omringd door hun vrienden, gaan de twee een zoektocht aan met elkaar en zichzelf.

Luuk Haaze steelt in zijn rol van Eugene ieders hart en samen met Ruth Beeckmans brengen zij de humor in de voorstelling. De hoofdrollen worden vertolkt door Tinne Oltmans en Danny Dorland, beide duidelijk uitgekozen voor hun sterke stemmen die ook prachtig samenklinken in de vele bekende nummers die de musical rijk is. Voor deze Vlaamse versie werd een Vlaamse cast samengesteld, daarbij valt op dat Danny Dorland als een van de weinige Nederlanders van de cast vaak het best te verstaan is, ook tijdens up-tempo nummers met veel muzikale begeleiding. Voor andere rollen is het helaas soms de oren spitsen. Wie daar de moeite voor neemt kan opmerken wat voor ontzettend goed werk de vertalers van deze musical hebben geleverd. Hoewel de meeste songs echt bekend zijn in het Engels, voelen ze in het Nederlands ook heel natuurlijk aan. De zinnen voelen niet gekunsteld en de cast brengt de Nederlandse tekst alsof het de originele is. In combinatie met enkele rake choreografieën en knallend lichtspel houdt deze musical een hoog tempo aan dat het publiek met een vrolijk gevoel de zaal uit stuurt.

Door Marjolein Schabergs

Kijk op onze facebookpagina voor een uitgebreid fotoverslag
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025