Musicalnieuws.nl

Fijne hereniging in 14-18 de Musical werd gevierd met een vol theater

Dit keer geen vrolijke meezingers van Samson en Marie, maar een serieuze oorlog in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. De Eerste Wereldoorlog wel te verstaan. Waar wij in Nederland vooral gefocust zijn op de Tweede, deed Belgiƫ wel degelijk mee aan de Eerste Wereldoorlog. Een stuk landsgeschiedenis dat naar het toneel wordt gebracht door niemand minder dan Studio100.

Met in de hoofdrollen Jelle Cleymans, Remi De Smet, Jonas van Geel en sinds vrijdag 30 augustus terug van weggeweest: Bert Verbeke. 10 jaar geleden stond hij met Jonas en Jelle ook al in deze musical. De fijne hereniging tussen de acteurs werd gevierd met een vol theater en lekkere pannenkoeken achteraf.
 
1914, de Grote Oorlog. Vier kameraden schrijven zich in om het Belgische leger te vervoegen in de strijd tegen de Duitsers. ‘Over twee weken zijn we terug thuis, dit wordt een makkie’, denken ze. De harde realiteit wordt echter waar. Hoe gaan ze om met het gemis van thuis, de geboorte van een kind, het verlies van vrienden en de lange strijd? Wie naar een oorlogsmusical gaat weet dat dit geen vrolijke thema’s zijn, maar een stuk geschiedenis dat prachtig verteld wordt. De tribunes rijden alle kanten op en zo wordt de decorwissel steeds vlot ingezet. Prachtige lichtwerk zorgt voor beelden die in ons geheugen gegrift zullen staan. Denk aan wat rook over de vloer en fel wit tegenlicht op de tientallen kruizen op de militaire begraafplaats. Tel hierbij de samenzang over broederschap en vechtlust op, en een traantje wordt snel gekweekt.
 
Er moet veel informatie over de oorlog in twee uur gepropt worden. Soms mist de show dan ook diepgang en zijn de scénewissels erg snel en/of vooruitgespoeld. We missen nog wat meer karaktervorming. Tevens zijn er veel flashbacks, waarin de schattige kinderen centraal staan, maar niet per se het verhaal altijd vooruit helpen. Waarin wij in Nederland verwend zijn met Soldaat van Oranje, denk aan de zee, de vliegtuigen, motoren etcetera, is het aantal voertuigen in deze musical erg beperkt. Veel geweld is er uiteindelijk niet te zien. Er worden wel geweerschoten gelost, maar de essentie van het verhaal is de beleving van de oorlog door de vier mannen. Peter van de Velde speelt een strenge en duidelijke sergeant, maar is in zijn sololied helaas minder duidelijk. Als de tribunes creëren een kleine bühne, waardoor we dicht op zijn mooi acteerwerk staan te kijken. De kwaadheid die hij naar voren wil brengen komt dus helaas niet goed over door de onverstaanbaarheid tijdens het zingen, maar wat zijn acteerwerk wel weer goedmaakt.
 
Bert Verbeke beleefde zijn comeback als Albert vol overgave. Hij heeft dan ook een geweldige rol. Als zelfzekere, plat-Gentse kameraad gaat hij voor plezier in het leven. Hij neemt stiekem bier het veldhospitaal in en probeert keer op keer de meisjes te versieren. Zijn losbandigheid, grappige opmerkingen en zijn kleine hartje, maken van hem een fijn karakter in de show. Het maakt alles wat luchtiger. Zijn collega’s Jonas van Geel en Jelle Cleymans zijn blij met zijn terugkomst. In het dagelijks leven zijn het ook goede vrienden van elkaar, maar vanwege de drukke agenda’s zien ze elkaar te weinig. Nu schitteren ze na 10 jaar weer samen in deze musical, waar hun vriendschap tevens centraal staat.
 
Herbeleef deze musical nu en bestel tickets via: https://14-18.nu/
 
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025