Met Mike Schäperclaus als innovator heeft het Rotterdams Philharmonisch Orkest de juiste man op de juiste plaats. Een jaar geleden kwam hij met een idee om symfonische muziek te verbinden met luchtacrobatiek, dans en magie. Zijn plan was creatief, de show als concept was innovatief en zeer ambitieus. Schäperclaus kreeg het groene licht om zijn idee verder te ontwikkelen en het project ‘Julia’ was geboren.
Julia zet Ahoy in vuur en vlam
Julia ging vrijdag 12 juni in première en de oogverblindende show werd in een goed gevuld Ahoy uitermate enthousiast ontvangen. Het publiek in Rotterdam werd getrakteerd op een unieke combinatie van orkest, moderne dans, klassieke dans, hiphop en Cirque du Soleil. De liefhebbers van klassieke muziek kwamen niet alleen aan hun trekken, maar ook liefhebbers van andere uitingen van kunstvormen.
Na maanden van voorbereidingen begon Julia eindelijk haar zoektocht naar de liefde. Het verhaal begint met een visioen. Julia ziet haar Romeo: een even overweldigende als onbereikbare liefde. Een koortsachtige zoektocht door water en vuur, tussen hemel en aarde, op leven en dood volgt. Ontelbare Romeo’s kruisen het pad van Julia, die steeds een andere gedaante aanneemt. Julia is een flamencozangeres, een danseres of acrobate.
Julia wordt begeleid door het Rotterdams Philharmonisch Orkest en ondersteund door verteller Stanley Burleson, bandoneonist Carel Kraaijenhof, flamenco-diva Estrella Morente, luchtacrobaten, dansers en tangueros. De show zit vol muziek, dans, poëzie, circuskunst, illusionisme, vuuracts en special-acts. Guy Caron is co-creator van Julia en hij is de eerste artistieke directeur van Cirque de Soleil. Hij zet muziek op een visuele manier neer dat niemand anders kan.
Julia is een nieuw soort evenement. De grens tussen dans, acrobatiek en circus is vaag. Dans is een belangrijk onderdeel van de show. Zo krijgen 85 dansers van Codarts Rotterdam de kans om met ervaren dansers het podium te delen en voor een groot publiek op te treden. Met het Rotterdams Philharmonisch Orkest weet je dat je kwaliteit kan verwachten en dat krijg je dan ook. De muziek vormt een brug tussen de verschillende kunstvormen.
Op een groot scherm wordt een live-weergave vertoond. Er zijn camera’s in het orkest, rondom het orkest en achterin het publiek om het contact tussen publiek en orkest intact te houden. Toch is de afstand tussen het publiek op de achterste rijen en het podium te groot, waardoor er geen intieme sfeer ontstaat. De rode draad in het verhaal is de liefde en liefde is juist een eeuwig raadsel. Al met al is Julia een adembenemende voorstelling, waarin je ogen en oren te kort komt.