Musicalnieuws.nl

Kinderen van Moeder Aarde van Jongerentheater Quint is een boeiend avontuur‏

Wat doe je als vreemdelingen je vreedzame samenleving binnenkomen? Het is een vraag die de inwoners van Thule (het huidige Groenland) zichzelf stellen wanneer een expeditie van het Grote Badense Rijk hun land bereikt.

 
De vreemdelingen zijn uit op de rijkdommen van het land en de Thuleense samenleving, die een vrouwelijk bestuur kent onder leiding van de Konega Armina-Dottir, worstelt met die vraag. Dat er iets moet gebeuren is echter zonneklaar en eveneens dat dat onomkeerbare gevolgen gaat hebben voor de samenleving.
 
Al eerder bewerkte Jongerentheater Quint een boek (Hasse Simonsdochter) van schrijfster Thea Beckman tot een musical. Kinderen van Moeder Aarde (script en regie van Marnix Keeven) is het eerste deel van een trilogie en beschrijft het leven op aarde 8 à 10 eeuwen nadat de Derde Wereldoorlog de aarde zoals wij die kennen totaal heeft verwoest. Het boek werd 30 jaar geleden, in 1985, uitgegeven.
 
In Kinderen van Moeder Aarde komen dus twee totaal verschillende samenlevingen met elkaar in contact en voor één samenleving, Thule, heeft dat grote consequenties. De expeditie uit Baden, aangevoerd door professor Kunz en luitenant Kolbe, is op zoek naar bodemschatten en wil daarin ver gaan, zelfs ten koste van de oorspronkelijke inwoners. Uiteindelijk staan de vredelievende Thulenen voor de keus om het schip uit Baden weer toe te staan te vertrekken naar hun eigen land – met het risico dat daarmee meer schepen op termijn terugkomen – of de expeditieleden een halt toe te roepen en op te nemen in hun eigen samenleving.
 
Daarnaast lijkt het dat het vrouwelijk bestuur dit probleem niet alleen op kan lossen en hulp nodig heeft van de mannelijke inwoners. Tussen en naast dit verhaal door loopt het verhaal van Christian, zoon van de Konega, die verliefd wordt op Thura, een meisje uit gewone volk. Ook dat leidt tot problemen omdat Christian eigenlijk dient te trouwen met een dottir-meisje, zeg maar de hogere klasse.
 
Spannende verhalen die leiden tot een boeiende musical en liedjes (muziek van Robin van Hilten) die iets toevoegen aan het verhaal. Met name het nummer ‘Wilt u mij vertellen” is een goed in het gehoor liggend nummer, waarin de Thulenen aangeven niets te geloven van alle mooie verhalen die de Badensers vertellen over hun samenleving. Ook het nummer “Je goed leren kennen” klinkt mooi met mooi samenzang van het hele gezelschap.
 
Christian en Thura worden gespeeld door Marcus de Jonge en Nina Hofman, die samen een mooi stel vormen. De Jonge geeft zijn rol een kinderlijke onbevangenheid en dat past uitstekend bij zijn rol. Hofman geeft haar rol iets stoers en volwassens en ook dat past uitstekend. In het oorspronkelijke verhaal is Thura ook enkele jaren ouder dan Christian. Chaira Dangerman speelt een waardige Konega en valt ook op door haar mooie zangstem, die we al eerder mochten bewonderen in Beatmeisjes, een eerdere productie van Quint. Bij de Badensers valt Sander Boogaard op, die de rol van professor Kunz speelt, compleet met tics.
 
Op het podium komen de verschillen tussen de Thulenen en de Badensers goed tot uiting in de kleuren van de kleding. Voor de Thulenen , blootsvoets, zijn er zachte pasteltinten, de dames in rood/roze en de heren in lichtgroen. De Badeners, in stevige laarzen, dragen blauwe/zwarte kleren. Het zorgt voor een mooi contrast. Naarmate de voorstelling vordert zien we ook de integratie van sommige Badensers zichtbaar vorm krijgen in de kleding, wanneer één van de mariniers een groen Thuleens shirt draagt.
 
Kinderen van Moeder Aarde wordt zo een voorstelling zoals we die onderhand van Jongerentheater Quint verwachten: een eigen productie met een verrassende keuze ten aanzien van het thema. Verrassend maar toch typisch ‘op zijn Quints’ als we kijken naar de voorgaande producties. Kinderen van Moeder Aarde is het eerste deel van een trilogie over het land Thule. het laatste deel van deze trilogie, Het Gulden Vlies van Thule, speelt enkele decennia na het eerste verhaal. Het is te hopen dat deze twee delen niet zo lang op zich laten wachten, want Kinderen van Moeder Aarde maakt nieuwsgierig naar hoe het verhaal uiteindelijk afloopt.
 
Kinderen van Moeder Aarde van Jongerentheater Quint is op 3 oktober nog te zien in De Tuyter in Krimpen aan de IJssel en op 9 en 11 oktober in Dorpshuis Swanla in Zevenhuizen.
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025