Musicalnieuws.nl

Klokkenluider Snowden geeft nog altijd stof tot nadenken

Edward Snowden schrikte de wereld in juni 2013 op met zijn onthullingen over de grootschalige spionage van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Door zijn openbaring groeide de voormalig medewerker van de CIA en NSA uit tot de meest bekende klokkenluider ter wereld. In ‘Snowden’ van het nieuwe theatergzelschap F.C. De Volle Bak maken we kennis met Edward Snowden, met zijn missie, met zijn bizarre verhaal en de relevantie daarvan voor ons allemaal.

Cas Jansen neemt de titelrol in de bloedstollende thriller van Allard Blom voor zijn rekening. De acteur (GTST, All Stars, Meiden van de Herengracht) wordt op het toneel vergezeld door Myrthe Burger (De Verleiders II, Bloedverwanten, Lieve Lisa) en Simon Heijmans (King Lear, Gijsbrecht van Aemstel, War Horse). Burger speelt documentairemaakster Laura Poitras en Heijmans is journalist Glenn Greenwald. Het trio houdt van begin af aan de zaal in zijn greep. 

Het leven van Snowden laat zich lezen als een thriller. Hij vertelt, wachtend in de transitzone van luchthaven Sjeremetjevo in Moskou, zijn verhaal. Snowden vertelt over zijn opvoeding, zijn teleurstelling in de regeringen Bush en Obama, zijn ongeloof over de handelingen van de Amerikaanse staat onder het mom van terrorismebestrijding en hoe hij op zijn plan is gekomen. Via twee schermen wordt er geschakeld tussen zijn huis op Hawaï naar zijn hotelkamer in Moskou.

Snowden neemt je mee langs de belangrijkste momenten die hij meemaakte sinds zijn vlucht uit Amerika met vier laptops die propvol met schadelijke informatie stonden. De voorstelling maakt duidelijk dat de onthullingen over spionageprogramma’s van de VS voor iedereen zeer belangrijk is. Ze zien alles. De whatsappjes die je verstuurt, de email die je verstuurt, het recept dat je zoekt op Google.

Regeringsleiders maken lastige afwegingen tussen de privacy en de veiligheid van burgers. In de oorlog tegen terrorisme wordt de privacy veelvuldig geschonden. Veel mensen hebben daar vrede mee, want zij verkiezen veiligheid boven privacy. Ook na de onthullingen van Snowden geven we onszelf nog altijd bloot via Facebook, Twitter of Instagram. Dus, wat heeft Edward Snowden nu eigenlijk bereikt?

Snowden zelf vindt dat zijn missie al is geslaagd. Hij heeft naar eigen zeggen bereikt wat hij wilde bereiken. ‘Bedenkt dat het niet mijn bedoeling was om de maatschappij te veranderen. Ik wilde de samenleving een kans geven om te bepalen of ze zichzelf zou kunnen veranderen. Ik wil dat mensen in staat zijn om te bepalen hoe ze geregeerd willen worden’.

Snowden is sinds zijn onthullingen op de vlucht en vond tijdelijk asiel in Rusland. Zijn tijdelijke verblijfsvergunning is verlengd en verloopt in augustus 2017. Het toneelstuk Snowden is een opfriscursus over de bekendste klokkenluider en zet aan tot nadenken. Edward Snowden: ,,Niets geven om privacy omdat je niets te verbergen hebt, is hetzelfde als niets geven om vrijheid van meningsuiting omdat je niets te melden hebt.’’

De thriller zonder grenzen beleefde maandag 15 februari een bloedstollende première in de Leidse Schouwburg en toert nog tot en met april door heel Nederland.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025