Musicalnieuws.nl

Prachtig decor en dito cast maakt van de De Klokkenluider van de Notre Dame een show die je niet mag missen

Aan het prachtige Donkmeer in Berlare is het openluchtspektakel ‘De Klokkenluider van de Notre Dame’ in première gegaan voor ruim 2.500 mensen. Ondanks de regen bij de start van de voorstelling, mocht niets de meeslependheid van dit bijzondere verhaal onderdrukken.

Deze 20e editie van de openluchtvoorstellingen van Festivaria stond in het teken van Parijs, de liefde en vriendschap. De hoofdrollen waren weggelegd voor Nordin De Moor, Ruben Van Keer, Idalie Samad, Leendert De Vis, Hilde Van Wesepoel en Pieter Casteleyn. Meer dan 100 figuranten, enkele paarden met koets, een boot, vuur en vuurwerk sloten zich bij hen aan.
 
Met een immens decor van 16 meter hoog en 34 meter breed waande we ons even aan de Seine in Parijs. We zitten echter aan het Donkmeer in België, maar met de bruggen over het water, de grote kathedraal en de prachtige Parijse kostuums, leken we even op vakantie te zijn. Terug in de tijd weliswaar, want het bekende Disneyverhaal speelt zich af in 1482. Een tijd met paardenkoetsen, sociale ongelijkheid en veel kerkelijke macht. Deze serieuze ondertoon is zeker overgenomen uit de film en voert samen met de muziek voor veel emotie. Een emotie die te weinig wordt gebruikt is die van de humor. De drie standbeelden werken wel op de lach en doen dit fantastisch, alsook enkele gewiekste opmerkingen van bijvoorbeeld Quasimodo tegen zijn meester. Maar, zeker voor jong publiek, had hier nog meer op ingesteld mogen worden.
 
Enkele verhaallijnen zijn licht aangepast in tegenstelling tot het verhaal van Disney. Dit geeft enkele verrassende wendingen, maar breekt het hoofdverhaal zeker niet af. Zo is de geschiedenis waar Quasimodo vandaan komt en het einde eerder meer in overeenstemming met het boek van Victor Hugo, dan de film van Disney..De bekende liedjes uit de Disneyfilm zijn uiteraard te horen, maar vele melodieën komen erg repetitief naar voren. Verwacht geen vrolijke dansjes, maar wel prachtige uithalen, solo’s en koorgezang. Want dat stond als een huis: een grote groep figuranten die ook dichtbij de tribune voorbij kwamen zorgden voor de juiste betrokkenheid bij het stuk. Helaas zit er tussen het publiek en het podium een wandelpad, een stuk gras en een stuk water. Het is een prachtig, groot bouwwerk met zoveel oog voor detail. Wat echter meer wegvalt hierdoor is de expressie op de gezichten van de acteurs. Ze zijn een onderdeel van het grote geheel, maar kleine mimieken vallen minder te lezen. Waar Quasimodo lelijk wordt bevonden, kunnen we dat niet bepaald zeggen van de gecaste Ruben van Keer. Hij zet zijn rol goed neer, maar ‘lelijk’ is hij niet gemaakt. Een scheef gezicht trekken, een gek loopje doen en een bochel maken hem uiteraard wel herkenbaar als Quasimodo.
 
Het wandelpad zorgt niet enkel voor fysieke afstand, maar naast dat figuranten en acteurs er passeren, wandelen ook mensen uit de buurt ineens door je beeld. Het Donkmeer is een toeristisch gebied dat openbaar is voor iedereen, alleen werkt het tijdens de musical erg afleidend. Het publiek zit over een grote overkapping, grotendeels droog. Helaas loopt deze musical maar een zeer beperkte tijd van twee weken, en moet het prachtige decor al snel weer opgeruimd worden. Zo zonde, want deze show zou eigenlijk veel langer moeten spelen. Maar het maakt van deze Festivaria-productie een unieke ervaring die je gezien moet hebben en snel, nu het nog kan!
 
De Klokkenluider van de Notre Dame speelt tot 7 september 2024. Kaarten via https://www.festivaria.eu/

Door Samantha Brouwers

Kijk HIER voor ons fotoverslg
 
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025