Vraag de gemiddelde Nederlandse musicalliefhebber naar zijn of haar lievelingsmusicals en je hebt grote kans dat RENT in dit rijtje voorkomt. Het nieuws dat M-Lab deze rock-musical ging produceren werd dan ook met veel gejuich en enthousiasme ontvangen. Na een succesvolle en bejubelde première was ook MusicalNieuws onder de indruk van deze prachtige versie van RENT!
RENT in M-Lab: Leven voor vandaag in zijn puurste vorm!
RENT vertelt het verhaal van een groep jonge kunstenaars die in verschillende verbanden met elkaar in een gekraakt pakhuis in New York wonen gedurende de HIV- en AIDSepidemie van begin jaren ‘90. Hoe geven de acht vrienden invulling aan hun creatieve leven terwijl ze weten dat hun bestaan eindig is? Hoe haal je het beste uit iedere dag terwijl je worstelt met een heroïneverslaving, geldzorgen, liefdesrelaties die onder druk staan of je eigen naderende dood door AIDS?
Regisseur Daniël Cohen besloot om aan het verhaal zoals we dat van RENT kennen een extra dimensie toe te voegen: filmregisseur Mark (gespeeld door Jim de Groot) keert twintig jaar later terug naar het pakhuis voor het maken van een film over zijn vroegere vriendengroep. Hiermee introduceert Cohen dus een extra personage in het verhaal, die als verteller zeker een toegevoegde waarde heeft. De rol van de oudere Mark Cohen is De Groot op het lijf geschreven. De jongere versie van Mark wordt gespeeld door Maarten Smeele, bekend van onder andere Jersey Boys. Smeele beschikt over een prachtige stem. Het samenspel en samenzang tussen de oudere en de jongere Mark is boeiend en laat goed de tweestrijd zien waarin Mark continu verkeert.
Muzikant Roger wordt krachtig en tegelijkertijd kwetsbaar neergezet door Ruud van Overdijk die zowel in zang als spel enorm overtuigd. Li-Tong Hsu bewees in Miss Saigon al dat ze kan zingen en in deze voorstelling trekt ze alle registers open als Mimi, de verslaafde en seropositieve nachtclubdanseres. Ze neemt het publiek volledig mee in de tragiek van haar personage, en laat door haar prachtige uithalen in haar zang (en haar soepele dans op enorm hoge hakken) een diepe indruk achter.
Jeske van de Staak vertolkt de rol van lesbische advocate Joanne op onnavolgbare wijze. Haar performance in spel en zang nadert perfectie en haar interpretatie van de tango tijdens ‘Maureens Tango’ is fantastisch. Hetzelfde kan gezegd worden van haar komische timing. Haar samenspel en zang met Renée de Gruijl is van grote klasse. De Maureen die De Gruijl neerzet is enerzijds hilarisch in haar performance tegen de sluiting van het pakhuis maar anderzijds ook geraffineerd in het uitspelen van zowel Mark als Joanne.
John ter Riet laat zijn personage Tom Collins langs een emotionele achtbaan gaan, en neemt het publiek daarin moeiteloos mee. In deze RENT imponeert Ter Riet meerdere malen met zijn fenomenale stem. Toms geliefde wordt gespeeld door Mitch Wolterink, die wij zien als de grote verrassing van deze productie. Zijn sublieme vertolking van travestiet Angel maakt dat je je ogen niet van hem kan afhouden. Zang, dans, spel, het is allemaal dik in orde. De scène waarin Angel overlijdt is zo prachtig gespeeld door zowel Ter Riet als Wolterink dat menig toeschouwer het niet droog houdt. Amir Vahidi heeft het als huisbaas Bennie niet altijd even makkelijk want geld hebben zijn huurders nou eenmaal niet. Toch zorgt hij voor diversie komische noten, bijvoorbeeld wanneer hij als moeder van Mark diens voicemail inspreekt.
Naast de energieke cast valt ook het gebruik van de zaal van M-Lab op: het publiek zit aan weerszijden van het podium waardoor je er als toeschouwer echt ‘bovenop’ zit. Dat maakt de beleving van het stuk alleen maar echter. Het podium is krachtig in zijn eenvoud, een groot houten blok over de gehele breedte van de zaal met aan de zijden kleinere blokken, een paar stoelen en de trap naar het orkest worden gedurende het hele stuk door alle castleden gebruikt. Er gebeurt zoveel dat je bijna niet weet waar je moet kijken. Toch klopt ieder detail.
Wanneer we de zaal weer uitlopen zijn we overdonderd. Deze vertolking van RENT is niet alleen indrukwekkend, maar blijft ook nog lang nadreunen in je hoofd. Het is zo’n productie waarvan je blij bent dat je hem hebt gezien. RENT is nog tot en met maandag 23 februari te zien in M-Lab en is terecht geheel uitverkocht.