Musicalnieuws.nl

Soldaat van Oranje flink op de schop genomen en blijft ijzersterk

Soldaat van Oranje – De Musical ging op 30 oktober 2010 in première in een voor deze voorstelling gecreëerd theater. Het publiek beleeft de voorstelling, met inmiddels meer dan 3,6 miljoen bezoekers, in een 360 graden draaiende theaterzaal en wordt zo het waarachtige verhaal ingetrokken. Na 3500+ voorstellingen, 3,5 miljoen bezoekers en bijna 14 jaar verder werd het tijd voor een update. Deze vernieuwde versie werd op 8 september vlekkeloos getoond aan het nieuwsgierige publiek

Soldaat van Oranje – De Musical is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van één van de grootste verzetsstrijders uit onze vaderlandse geschiedenis: Erik Hazelhoff Roelfzema. Als de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen, heeft de Leidse Erik Hazelhoff met zijn vrienden een onbezorgd studentenleven. De dan ongeveer 23-jarige jongens realiseren zich als donderslag bij heldere hemel dat niets meer hetzelfde is. Vriendschap en liefde zijn niet langer vanzelfsprekend. De oorlog zet alles op zijn kop, alle verhoudingen staan op scherp. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken.

Na een zomerstop en veel verbouwingen was het voor de nieuwe cast van Soldaat van Oranje eindelijk tijd om hun nieuwe versie aan het publiek te tonen. Vanaf moment één merken de kenners van de show welke aanpassingen er zijn gedaan. Vele teksten, liedjes en stukken decor zijn onder de schop genomen. Sommige echt een verbetering, anderen momenten die gecut zijn worden wel gemist. Wel worden de nieuwe momenten ook erg gewaardeerd. Vooral het nummer van Ada en het afvoeren van verraders komt goed binnen. Naast Ada hebben vele karakters meer diepgang gekregen. Zo leef je bijvoorbeeld beter mee met koningin Wilhemina, komt de relatie van Anton en Erik meer naar voren en begrijp je beter welke keuzes sommigen maken. Ook de nieuwe visuals zijn prachtig. Wat ons betreft de grootste vooruitgang.

De (deels) vernieuwde cast is ijzersterk. Qua zang komt men hier en daar ietwat power te kort, maar gelukkig wordt dat gecompenseerd met goed acteer werk.

Sinds 31 december 2013 is Soldaat van Oranje – De Musical de langstlopende voorstelling uit de Nederlandse theatergeschiedenis en op 27 november 2015 heeft de productie ook het laatste te verbreken theaterrecord op haar naam gezet, de meeste bezoekers ooit!

De voorstelling gaat over vriendschap, keuzes maken en strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid. Vanaf 11 september zal de vernieuwde versie van Soldaat van Oranje voor iedereen te zien zijn. Mis het niet en boek snel je kaarten.

Door Jennifer Hoffmann

Kijk HIER voor ons fotoverslag
 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025