Een indringend verhaal over een ontluisterende Nederlandse geschiedenis Op 29, 30 september en 1 oktober speelt Toetssteen Afstandsmoeders in Het Amsterdams Theaterhuis.
Toetssteen herhaalt Afstandsmoeders omdat het nog steeds nodig is
Vanaf 1956 tot 1984 stonden zo’n 25.000 vrouwen en meisjes hun kind af. Heel veel van hen deden dat niet vrijwillig maar onder druk. Duizenden, veelal, ongehuwde zwangere vrouwen en meisjes werden ver weg van hun eigen omgeving in tehuizen gestopt en gedwongen hun kind af te staan. Met dramatische gevolgen die tot op de dag van vandaag voortduren. Najaar 2023 dient het hoger beroep van afstandsmoeder Trudy Scheele-Gertsen, die in 1968 als jonge en ongetrouwde vrouw haar kind moest afstaan, en Bureau Clara Wichmann tegen de Staat. Zij stellen dat de overheid, en specifiek de Raad voor de Kinderbescherming, de vrouwen had moeten beschermen tegen het systeem van uitsluiting en onderdrukking van ongehuwde moeders.
Het hoger beroep, de noodzaak om aandacht te hebben voor deze geschiedenis en het leed dat nog altijd voortduurt, zijn voor Toetssteen reden om in reprise te gaan met Afstandsmoeders.
Erris van Ginkel schreef het script: “Het is schokkend om te ontdekken hoe deze praktijken systematisch werden uitgevoerd. De overheid, artsen, ze werkten er allemaal aan mee. En de jonge moeders bleven met lege handen en een groot geheim achter. Veel vrouwen hebben daar jaren over gezwegen en kinderen kenden de achtergrond van hun adoptie niet. “Het heeft levens overhoop gegooid en ontzettend veel verdriet veroorzaakt.”
“Ik ga alleen." Met een tasje in mijn hand. Met de trein naar Breda.
Dat heb ik verdiend. "Ze willen dat ik mijn kind nooit zal zien.”
Voor de totstandkoming van de voorstelling sprak Van Ginkel met verschillende moeders en kinderen. Ook in de pers kwamen de verhalen naar buiten. Van Ginkel: “Er zit nog steeds heel veel schaamte." Soms weet de rest van de familie niet eens dat dit is gebeurd of is het een taboe om erover te praten. Het is ongelooflijk dat deze praktijken zich hebben afgespeeld in Nederland en niet eens zo lang geleden.
Daarom vinden wij dat dit een verhaal is dat verteld moet worden. Wij baseren ons daarbij op de gebeurtenissen die in die jaren daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. "De voorstelling is echter onze artistieke interpretatie.”
29 en 30 september en 1 oktober 2023
Aanvang: 20.15 uur, op zondag 1 oktober om 14.30 uur.
Het Amserdams Theaterhuis, Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 54, Amsterdam
Regie: Loes van der Staak
Tekst: Erris van Ginkel
Spel: Marieke Fransen, Jeninke de Jong, Haiko van der Pol, Rosan de Ruiter en Kai Vasmel
Techniek: Maarten Hietbrink
Ga voor kaartjes voor de voorstelling naar de site van Toetssteen.
Foto credit: Boy Hazes