Musicalnieuws.nl

Wereldpremière nieuwe dansproductie Kalpanarts

Op zaterdag 12 oktober aanstaande gaat in het Korzo Theater in Den Haag de nieuwe dansproductie Trust van Kalpanarts in wereldpremière. Choreograaf Kalpana Raghuraman maakt een voorstelling over de vele facetten van vertrouwen in een wereld waar wantrouwen vaak de overhand heeft. Net zoals in haar vorige succesvolle productie Breathe is de basis van Trust de Indiase dansvormen gecombineerd met hedendaagse dans.

Naast vijf dansers van Kalpanarts heeft de Spaanse zangeres Paloma Lázaro Arteaga een belangrijke rol in Trust. Zij zingt tijdens de voorstelling in een nieuwe compositie van Simone Giacomini. Na de première in Korzo maakt Kalpanarts een uitgebreide tournee door Nederland langs zo’n 15 theaters.

De sluier van illusies
De dansers van Kalpanarts laten in Trust zien dat vertrouwen een kwetsbare en complexe kern is van het bestaan. Maar de voorstelling laat ook zien dat vertrouwen geschonden en herwonnen kan worden. In de Indiase filosofie draait vertrouwen om het loslaten van de drang om alles te willen beheersen. 

Kalpana Raghuraman heeft zich voor deze productie onder andere laten inspireren door de six healing sounds meditatie uit het taoïsme en de sluier van illusies, een begrip uit het hindoeïsme en boeddhisme die er op duidt dat de mens een wereldbeeld heeft dat ver van de werkelijkheid afstaat. 

Kalpanarts
Kalpanarts is een hedendaags Nederlands dansgezelschap met een kleurrijke cast en achterban. Maatschappelijke en aansprekende onderwerpen zijn de basis voor het werk. Door Indiase dansvormen samen te brengen met urban- en hedendaagse dans, creëert Kalpanarts een unieke en eigen hybride danstaal. Kenmerkend voor het gezelschap is het gebruik van voetenwerk, handgebaren en sterke gezichtsexpressie. 

Paloma Lázaro Arteaga
Simone Giacomini heeft voor Kalpanarts en de Spaanse zangeres Paloma Lázaro Arteaga een nieuw werk gemaakt waarbij het ritme van de Lotus Sutra leidend is. Onder andere de poëzie van de Spaanse dichter Pedro Salinas wordt gebruikt als metafoor voor vertrouwen en gebruikt als richtlijn voor de zang. Simone Giacomini is de huiscomponist van Kalpanarts en was vorig theaterseizoen verantwoordelijk voor de veel bejubelde soundtrack van Breathe die hij samen met Matangi realiseerde.

Producties Musical 2.0 - 2024/2025