Musicalnieuws.nl

Zeur niet! De musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink

Vanaf 8 april is de tentoonstelling Zeur niet! in het Allard Pierson te bezoeken. De zeven musicals die Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink maakten, komen tot leven door middel van kostuums, decorstukken, ontwerpen, persoonlijke voorwerpen en veel beeld en geluid. Het Allard Pierson richt met de tentoonstelling Zeur niet! de schijnwerpers op de ontwikkeling van het musicalgenre in Nederland, de creativiteit van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, en op de maatschappelijke ontwikkelingen in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw, die nog opvallend actueel blijken te zijn.

De tentoonstelling is te zien van 8 april tot en met 30 oktober 2022 in het Allard Pierson in Amsterdam. 

Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink zijn de grondleggers van de Nederlandse musical. Als eersten wagen zij zich aan het schrijven van een geheel Nederlandse musical, met eigen teksten en liedjes. Zo leggen ze de basis voor de bloei van de nationale musicalcultuur. Tussen 1965 en 1984 maakten ze maar liefst zeven musicals.

Annie staat bekend om haar kraakheldere teksten met een kritische ondertoon. Harry was haar ‘muzikale verloofde’: hij componeerde de muziek bij alle musicalteksten van Annie, zoals de klassiekers Op een mooie Pinksterdag, Vluchten kan niet meer en Zeur niet. Hun musicals gaan over actuele en spraakmakende thema's: vrouwenemancipatie, seksuele revolutie, abortus, homoseksualiteit, milieuvervuiling en nucleaire oorlogsdreiging. Dit alles gebracht in een herkenbaar Nederlands verhaal en met Broadway-elementen – volgens Annie: ‘Een bittere bonbon in een zilveren papiertje’.  

Zeur niet! toont objecten uit alle zeven musicals die Annie en Harry maakten: Heerlijk duurt het langst, En nu naar bed, Wat een planeet, Foxtrot, Madam, De dader heeft het gedaan en Ping ping. Daarbij is rijkelijk geput uit de door het Allard Pierson beheerde collecties van het voormalige Theater Instituut Nederland en het Muziek Centrum Nederland. Er zijn onder meer ontwerpen, scripts en decorstukken te zien. Enkele voorbeelden van highlights in de tentoonstelling zijn de prachtige kostuums van de feeën uit En nu naar bed; de typemachine van Annie M.G. Schmidt en de makeupkoffer van Willem Nijholt. Diverse videoregistraties geven een beeld van de originele opvoeringen. Speciaal voor de tentoonstelling zijn, naast medewerkers en sterren uit die tijd, ook huidige musicalmakers geïnterviewd die honderduit vertellen over de praktijk van toen en nu.

De tentoonstelling geeft inzicht in het maakproces van een musical, van het eerste idee tot aan de uitvoering en de ontvangst, en toont hoe musicals amusement kunnen combineren met inhoudelijke relevantie. Natuurlijk klinkt er veel muziek in de zalen. Meezingen is toegestaan! 

Gastconservator van de tentoonstelling is Sanne Thierens, die promoveerde op de musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Op 20 mei 2021, de 110e geboortedag van Annie, verscheen het publieksboek Mjoeziekul van haar hand. 

De tentoonstelling is mede gerealiseerd dankzij de VandenEnde Foundation, OCW, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21 en de Vrienden van het Allard Pierson.
Voor onderwijsgroepen zijn musical-lesprogramma's ontwikkeld. Leerlingen van groep 7/8 van het primair onderwijs ontdekken uit welke onderdelen een musical bestaat en werken aan een eigen musicalscène. Leerlingen uit leerjaar 1,2,3 van het voortgezet onderwijs nemen deel aan een actieve rondleiding en een inspirerende workshop.

Voor meer informatie en beeldmateriaal van de tentoonstelling: communicatie@allardpierson.nl. 

Producties Musical 2.0 - 2024/2025